תהליכי יציקה
תהליכי יציקה מאפשרים קבלת צורה ספציפית על ידי יציקת מתכת מותכת לתוך תבנית וקירורו, ללא כוח מכני. תהליכי היציקה המקובלים כוללים:
-
יציקת שעווה (נקרא גם יציקת שעווה נעלמת)
-
יציקת צנטריפוגה
-
יציקה בתבנית
-
יציקת חול
כללי
מגוון החלקים שניתן ליצור ממתכות הינו רחב, מחלקי אוניות גדולות וגשרים ועד חלקי מנוע מדויקים ותכשיטים עדינים. גם מנת היצור יכולה להשתנות מייצור של חלקים בודדים, למכלולים ועד לקנה מידה גדול. כתוצאה מכך, תהליכי הייצור של מתכות כוללים מגוון רחב של מיומנויות, תהליכים וכלים. מתכת היא מדע, אמנות, תחביב, תעשייה ומסחר. שורשיה ההיסטוריים משתרעים על תרבויות רבות ועל אלפי שנים. תהליכי הייצור התפתחו מזיקוק של עפרות מתכת שונות, לייצור חלקים מתכתיים בהדפסת תלת מימד.
תהליכי עיבוד מתכת יכולים להיות מסווגים לתהליכי יציקה, דפורמציה, חיתוך, או חיבור. בשנים האחרונות הניתן לראות עליה בשימוש גם בתהליכי מטלורגיית אבקות והדפסות תלת מימד.
מבוא
בדרך כלל מחלקים את תהליכי היצור של מתכות לקטגוריות הבאות: יציקות, דפורמציות, חיתוך, חיבורים ומטלורגיית אבקות. כל אחת מקטגוריות אלה מכילה תהליכים שונים.
לפני רוב הפעולות, חומר הגלם המתכתי חייב להיבדק להתאמתו לתהליך הייצור ולדרישות מהמוצר המוגמר. בדיקות אלו יכולות לחסוך זמן וכסף רב במקרה של טעות או תקלה בחומר הגלם.
תהליכי ייצור
יש לך עוד שאלות?
ניתן לפנות אלינו בכל שאלה בתחום מטלורגיה, בדיקות, חומרים וחקרי כשל בטלפון:
052-5912775
או במייל:
info@metallabs.co.il
בנוסף, ניתן לפנות אלינו בכל שאלה:
יש ערך נוסף שאתה מעוניין בו או שאתה רוצה להוסיף ערך נוסף?
פנה אלינו בטלפון:
052-5912775
או במייל:
info@metallabs.co.il
בנוסף, ניתן לפנות אלינו בכל בקשה:
תהליכי דפורמציה
תהליכי ייצור אלה מבוצעים על ידי עיוות האובייקט, כלומר ללא הסרת חומר כלשהו. העיוות נעשה על ידי הפעלה של כוחות מכניים ובמקרים מסויימים גם טמפרטורה גבוהה.
תהליכי דפורציה בחום
בתהליכים אלו, הדפורמציה הפלסטית כרוכה בשימוש בחום או בלחץ כדי ליצור חומר רך יותר ובעל משיכות גבוהה יותר. מבחינה היסטורית, תהליכים אלו נעשו על ידי נפחים, אם כי כיום התהליך ברובו מתועש.
התהליכים המרכזיים בקבוצה זו הינם:
-
אקסטרוזיה
-
חישול
-
ערגול
תהליכי דפורמציה בקור
סוגי תהליכים אלה מבוצעים על ידי הפעלת כוח מכני בטמפרטורת החדר. עם זאת, כמה התפתחויות אחרונות מערבות חימום של מבלטים או חלקים.
התהליכים המרכזיים בקבוצה זו הם:
-
כיפוף
-
הטבעה
-
לחיצה
תהליכי חיתוך
תהליכי חיתוך הם אוסף של תהליכים בהם מביאים את החומר לגיאומטריה הרצויוה על ידי הסרת חומר עודף באמצעות סוגים שונים של כלים. התוצאה של תהליך חיתוך היא שני מוצרים, פסולת או חומר עודף, והחלק המוגמר. בחיתוך מתכות הפסולת היא שבבים או שאריות של המתכת.
תהליכי חיתוך נופלים לאחת משלוש קטגוריות עיקריות:
-
עיבוד שבבי- תהליכים בהם שאריות החומר הם שבבי מתכת.
-
שריפה- קבוצת תהליכים שבהם המתכת נחתכת על ידי חמצון החלק לחלקים נפרדים.
-
תהליכים ספציפיים שונים אשר לא נופלים לאחת משתי הקטגוריות לעיל.
קידוח בחלק מתכתי היא הדוגמה הנפוצה ביותר של תהליך עיבוד שבבי. חיתוך להבה של פלטת פלדה לחתיכות קטנות יותר היא דוגמה של שריפה. עיכול כימי היא דוגמה של תהליך ספציפי המסיר חומר עודף על ידי שימוש במסיכה ועיכול כימי.
ישנן טכנולוגיות רבות לחיתוך מתכת, כולל:
טכנולוגיות ידניות: מסור, אזמל.
טכנולוגיות ממוכנות: כרסום, קידוח, השחזה, ניסור.
טכנולוגיות שריפה: לייזר, פלזמה.
טכנולוגיות שחיקה: סילון מים, קשת חשמלית.
טכנולוגיות כימיות: עיבוד פוטוכימי
נוזל חיתוך או נוזל קירור משמש כאשר יש חיכוך משמעותי בממשק החיתוך בין הכלי החותך, כגון מקדחה או מסור ובין הדגם הנחתך. החיכוך עלול ליצור חום משמעותי ויכול לפגוע בתכונות המתכת ואף לפגוע בכלי החותך. הקירור מבוצע, בדרך כלל, על ידי ריסוס של פני הכלי והדגם הנחתך כדי להפחית את החיכוך ואת הטמפרטורה. בפועל ישן שיטות רבות לאספקת נוזל הקירור.
תהליכי חיבור
תהליכי חיבור מאפשרים לבצע חיבור בין שני גופי מתכת. לרוב שני הגופיים יהיו עשויים מאותה המתכת או ממתכות דומות. אך, בשיטות מודרניות ניתן לבצע חיבור של שני סוגים שונים של מתכות ואף, במקרים מסויימים, של מתכות לפולימרים ולקרמיקות.
תהליכי החיבור המקובלים הם:
-
ריתוך
-
הלחמה
-
הדבקה
מטלורגיית אבקות
מטלורגיית אבקות (PM) הוא מונח המכסה מגוון רחב של דרכים בהן מייצרים רכיבים מאבקות מתכתיות. תהליכי PM יכולים להמנוע, או לצמצם במידה ניכרת, את הצורך להשתמש בתהליכי חיתוך, ובכך להפחית באופן דרמטי את ההפסדים הנובעים מעלויות חומר גלם וכתוצאה מכך להוריד עלויות.
מטלורגיית אבקות משמשת גם ליצור רכיבים מחומרים ייחודיים אשר בלתי אפשרי לייצר מהיתוך או להרכיבם בדרכים אחרות. מוצר חשוב מאוד מסוג זה הוא טונגסטן קרביד (WC). טונגסטן קרביד משמש לחיתוך וליצור מתכות אחרות והוא עשוי מחלקיקי WC מקושרים בקובלט. הוא נמצא בשימוש נרחב בתעשייה עבור כלים מסוגים רבים ומיוצר לרוב במטלורגיית אבקות.
מאז הופעתו של תהליך הדפסת התלת מימד של מתכות, בסביבות שנת 2010, הוא התווסף גם כן כתהליך של מטלורגיית אבקות.